Toegevoegde suikers zijn waarschijnlijk de meest ongezonde voedingsstoffen die we tegenwoordig in onze voeding kunnen vinden. Ondanks dat, vinden we suiker in een heel groot aantal voedingsmiddelen. Vaak lijken deze ook als een soort paard van Troje toegevoegd te worden aan voedingsmiddelen. Wanneer je op de ingrediëntenlijst kijkt van een aantal producten, zul je niet direct alle suikers herkennen. Daarom heeft een groot aantal mensen niet eens door hoeveel suiker ze binnen krijgen. De meeste suikers zul je vinden in geproduceerd voedsel zoals sauzen, kruidenmixen, kant en klaar maaltijden, eigenlijk bijna alles wat uit een pakje komt! Op de verpakking zie je vrijwel nooit de naam suiker, maar over het algemeen allerlei andere benamingen.
In dit artikel vindt je 56 verschillende namen voor suiker zodat je voortaan weet hoe je de (verborgen) suikers kunt herkennen.
Wat is toegevoegde suiker?
Tijdens de productie van voedsel worden suikers toegevoegd om extra smaak te geven, structuur, de houdbaarheidsduur te verlengen of om andere redenen.
Toegevoegde suikers zijn meestal een mix van van simpele suikers zoals glucose, fructose of sucrose. Andere typen suikers zoals galactose, lactose en maltose worden minder vaak gebruikt.
Helaas moffelen de meeste producenten de gebruikte suikers weg op de ingrediënten lijst, door allerlei verschillende namen te gebruiken op de ingrediëntenlijst.
Gluctose of Fructose – Maakt het iets uit?
Kort gezegd: Ja! Ondanks dat je Fructose of Glucose heel vaak terug vindt in voedingsmiddelen, hebben deze hele verschillende effecten op ons lichaam.
Glucose kan door bijna elke cel in ons lichaam worden omgezet in energie. Fructose wordt vrijwel volledig verwerkt door onze lever. Verschillende studies hebben al bewezen dat de inname van grote hoeveelheden fructose een schadelijk effect op het lichaam kan hebben.
Een aantal aandoeningen die het gevolg zijn van een overschot aan fructose zijn: metaboolsyndroom, insulineresistentie
Niet alleen kun je beter alle toegevoegde suikers vermijden, maar fructose is dus dé suikersoort die je nog het meeste moet vermijden.
-
Suiker / Sucrose
Dit is de meest voorkomende suikersoort. Vaak wordt dit tafelsuiker of kristalsuiker genoemd. Deze suikersoort komt ook vaak voor in verschillende soorten fruit en planten. De officiële naam is sucrose.
Tafelsuiker wordt meestal uit Suikerriet of suikerbieten gewonnen. De samenstelling hiervan is 50% glucose en 50% fructose. Om af te vallen kan je beter geen suiker in huis halen.
Sucrose vindt je in heel veel verschillende soorten voedsel, zoals ijs, snoep, koekjes, spajes, ingeblikt fruit, geproduceerd vlees, ontbijtgranen, ketchup en nog veel meer.
2. Glucose-fructosestroop (HFCS)
Deze voedingsstof wordt eigenlijk het meeste gebruikt in de verenigde staten, maar ook bij ons is deze zoetstof aan een opmars begonnen.
Deze zoetstof wordt gemaakt van maïszetmeel door middel van een industrieel proces en bestaat uit zowel fructose als glucose. Een andere naam voor Glucose-fructosestroop is maisstroop.
Er zijn 2 soorten HFCS:
- HFCS 55: Dit is de meest geproduceerde soort. Het bevat 55% fructose en 45% glucose Eigenlijk is dit een soort samengestelde fructose.
- HFCS 90: Deze bevat 90% fructose.
Zoals eerder gezegd: Deze stof zul je vooral in de Verenigde Staten aantreffen, maar mogelijk vindt je deze stof in Frisdrank, koekjes, snoep, cake, graanrepen en vele andere producten.
3. Agave Siroop
Dit is een populaire zoetstof welke uit de Agave plant wordt gewonnen. Deze wordt vaak als gezond alternatief aangeboden omdat deze stof de bloedsuikerspiegel minder zou doen schommelen zoals bij andere suikersoorten het geval is.
Helaas bevat Agave Siroop 70-90% Fructose en 10-30% glucose. Dit is hierdoor geen gezonder alternatief, maar eigenlijk slechter dan gewone suiker.
Je vindt Agave Siroop meestal in zogenaamde gezonde producten zoals fruitrepen, gezoete yoghurt en graanrepen.
4–37. Andere soorten suiker met Glucose en Fructose
De meeste suikers en zoetstoffen bevatten zowel glucose als fructose.
Hier vindt je een aantal voorbeelden:
- Bietsuiker
- Melasse
- Stroop
- Rietsuiker
- Caramel
-
Johannesbrood siroop
- fijne kristalsuiker
- Kokossuikker
- Poedersuiker
- Dadelsuiker
- Basterdsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Fruitsap
- Geconcentreerde fruitsap
- Demerara suiker
- Bietenstroop
- Druivensuiker
- Honing
- Bloemsuiker
- Invertsuiker
- Esdoornsiroop
- Melasse
- Muscovado suiker
- Palmsuiker
- Ruwe suiker
- Bietenstroop
- Sorghum siroop
- Sucanat
- Suikerstroop
- Turbinado suiker
- Gele Basterdsuiker
38–52. Suikers met alleen glucose
Deze suikers bevatten alleen glucose, puur of gecombineerd met andere -niet fructose suikers-.
- Gerst suiker
- Bruine rijstsiroop
- Mais siroop
- Maiszetmeel
- Dextrine
- Dextrose
- Diastatische mout
- Ethylmaltol
- Glucose
- Zetmeel
- Lactose
- Moutstroop
- Maltodextrine
- Maltose
- Rijststroop
53–54. Suikers met alleen Fructose
Deze 2 zoetstoffen bevatten alleen fructose:
- Kristal fructose
- Fructose
55–56. Andere suikers
Er zijn ook een paar suikers die geen fructose of glucose zijn. Ze zijn minder zoet en worden minder vaak gebruikt:
- D-ribose
- Galactose
Natuurlijke suikers ongezond?
Je hoeft je meestal geen zorgen te maken om suikers die je vindt in groeten en fruit. Suikers komen in deze producten in kleinere hoeveelheden voor en daarnaast bevatten deze ook goede vezels en andere gezonde voedingsstoffen.
Tegenwoordig vinden we vrijwel alle geproduceerde voedingsmiddelen grote hoeveelheden suiker. Hopelijk helpt dit artikel jou deze suikers beter te herkennen wanneer je in de winkel staat. Als je zeker wilt weten dat je geen toegevoegde suikers binnen krijgt, dan kun je het beste ernaar streven om zoveel mogelijk zelf te bereiden en zo min mogelijk uit een pakje.
Weet jij nog meer namen voor suikers?
Wanneer je nog meer namen weet voor suikers, plaats dan gerust een berichtje hieronder en dan vullen we de lijst gewoon verder aan!