De historie van het Cambridge dieet in het kort
Het Cambridge Dieet is al helemaal in de jaren 70 van de 20ste eeuw bedacht door biochemicus Dr Alan Howard in samenwerking met Dr Ian Mclean-Baird. Hun doel was om de meest perfecte formule te bedenken om af vallen. Dr Ian Howard werkte in de jaren 50 en 60 van de 20ste eeuw in het Dunn voedingslabaratorium in Cambridge en ontwikkelde toen zijn interesse in gewichtsverlies en obesitas.
Dit Cambridge dieet werd uitgetest in diverse ziekenhuizen en bleek heel goed te werken en werd op grotere schaal geïntroduceerd in dieetklinieken in Londen en Cambridge. Vanaf 1984 werd het Cambridge Dieet beschikbaar gemaakt in heel het Verenigd Koninkrijk en werd het product ook naar andere landen geëxporteerd. Ondertussen is het Cambridge dieet beschikbaar in 35 landen.
Hoe werkt het Cambridge Dieet?
Wanneer men aan het Cambridge Dieet wil beginnen, loopt dit altijd via een dieetconsulent. Dit zijn vaak mensen die zelf ook het dieet hebben gevolgd, dus zij kennen de werking van het dieet niet alleen theoretisch. Het Cambridge dieet bestaat volledig uit maaltijd vervangende producten, zoals soepen, shakes en dieetrepen. Er zijn 2 verschillende varianten van het Cambridge Dieet, namelijk het Cambridge 500 en het Cambridge 800 dieet. Hierbij staan de getallen voor het maximum aantal calorieën die je per dag maximaal binnen krijgt.
Wat zijn de voordelen van het Cambridge Dieet?
De voordelen van het Cambridge Dieet zijn dat je standaard begeleiding krijgt van dieetconsulent. Hierdoor sta je er niet alleen voor en heb je altijd iemand aan wie je advies kunt vragen. De producten zijn allemaal door medici ontwikkeld en getest. Verder gaat afvallen heel erg snel door het lage aantal calorieën die je dagelijks inneemt. De maaltijden bevatten in principe alle voedingstoffen die je nodig hebt, dus je hoeft ook geen extra vitamines te slikken.
Wat zijn de nadelen van het Cambridge Dieet?
Voor het volgen van het Cambridge dieet is een ijzeren discipline nodig. Niet alleen omdat je naar een voeding met zeer weinig calorieën gaat, maar ook omdat je tijdens (familie) bijeenkomsten en/of etentjes eigenlijk niet mag zondigen. Het is daarom ook niet aan te raden om te beginnen vlak voor de feestdagen. Daarnaast kan dit dieet ook een beetje saai zijn omdat je uitsluitend shakes en repen e.d. mag eten. Zwaar werk of zwaar sporten is niet aan te raden tijdens dit dieet. Overigens zijn deze nadelen niet alleen kenmerkend voor het Cambridge Dieet, maar zul je dit ook tijdens andere diëten ervaren.
Zijn er ook bijwerkingen van het Cambridge Dieet?
Er worden ook bijwerkingen genoemd door onder andere de Consumentenbond. Zo worden er klachten gemeld als slechte adem, hoofdpijn, diarree, obstipatie en misselijkheid. Daarnaast zijn er een aantal gevallen gerapporteerd van galstenen, duizeligheid en haaruitval.
Waar is het Cambridge Dieet te koop?
Dit dieet kun je niet in een winkel of een webshop bestellen. Dit dieet kun je uitsluitend via een consulent van deze organisatie volgen. Je dient altijd eerst een intake te doen en daarna ga je het dieet volgen.
Conclusie
Het Cambridge Dieet is niet de zoveelste dieetpil, maar is een goed doordacht en getest concept. Hierbij moet wel gezegd worden dat als je dit dieet wilt volgen een ijzeren discipline noodzakelijk is. Wanneer je liever meer gaat sporten of zwaar werk verricht, dan kun je dit dieet beter niet volgen. Of werkt een ander dieet niet bij jou? Heb je geen tijd om (veel) te sporten, dan kun je dit dieet gerust volgen. Bekijk hier ook 7 tips om 10 kilo af te vallen zonder te sporten. En… zoals bij de meeste diëten geldt. Twijfel je of dit dieet voor jouw situatie verstandig is om te volgen? Maak dan altijd eerst een afspraak met je eigen huisarts voor advies!