Een lange geschiedenis
Chiazaad wordt reeds gebruikt sinds 3500 voor Christus. Het werd voor het eerst verbouwd door de Azteken, in de gebieden die wij nu kennen als Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Ook de Azteken waren zich al bewust van de grote kracht van dit zaak, ze noemden het ook ‘Renners Voedsel’ en gaven het aan strijders om hun kracht en uithoudingsvermogen te vergroten.
Wat is chiazaad?
Chia of Salvia Hispanica behoort tot de lipbloemenfamilie, waar onder andere ook tijm, basilicum en munt deel van uitmaken. Deze kleine zaadjes zijn voornamelijk te vinden in zwart of wit. Volgens wetenschappers zijn beiden gelijkwaardig wat betreft voedingswaarde, ook al kunt u vaak lezen dat de ene beter zou zijn dan de andere. Het voornaamste verschil is volgens onderzoekers, dat het zwarte zaad iets rijker is aan vezels en het witte zaad iets meer vezels bevat.
Chiazaad als superfood
Chiazaad behoort tot de zogenaamde superfoods en dit is meer dan terecht. Het is een enorm rijke bron van antioxidanten. Antioxidanten zijn enorm belangrijk in onze huidige levensstijl, waarbij er heel wat vrije radicalen in ons lichaam aanwezig zijn. Deze vrije radicalen komen vrij door chemische processen in ons lichaam en ontstaan bijvoorbeeld door roken, luchtvervuiling, verbranden van vet, het eten van voedsel die met pesticiden behandeld zijn… Deze vrije radicalen wijzigen de structuur van ons DNA en kunnen er schade aan toebrengen. Veel groenten en fruit bevatten een bepaalde hoeveelheid antioxidanten. Blauwe bessen staan bijvoorbeeld bekend als een grote bron van antioxidanten maar chiazaad is hier nog 30% rijker aan!
Het is een van de rijkste plantaardige bronnen voor omega-3 vetzuren. Ze zijn rijk aan eiwitten en behoren bovendien tot de weinige plantaardige aanbieders van ‘volledige eiwitten’: dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Daarnaast zitten deze kleine zaadjes ook boordevol ijzer, calcium, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Voor vegetariërs is chiazaad dan ook heel interessant aangezien een aantal van deze voedingsstoffen vaak in mindere hoeveelheden aanwezig zijn in plantaardige voeding.
Chiazaden zijn erg veelzijdig en bieden legio mogelijkheden in de keuken. U kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan smoothies, salades of pastagerechten, of ze kunnen een speciale toets geven aan uw desserten of u kunt ze verwerken bij het bakken in bijvoorbeeld brood of muffins. Net als het bekendere alfalfa zijn ze ook heel gemakkelijk te kiemen. Om het meeste van hun voedingsstoffen op te nemen, is het aangeraden om ze eerst een tiental minuten te laten weken in water. De zaden zullen een grote hoeveelheid van het water opnemen waardoor ze opzwellen en er vormt zich een soort gel rondom hen. Hierdoor vormen ze ook een grote hulp voor een goede darmwerking.