Een drankverslaving sluipt er vaak in. In het begin heb je het zelf niet eens door. Maar steeds vaker begin je te drinken op vreemde momenten of tijdstippen en je merkt dat je eigenlijk niet meer zonder kan.
Als we denken aan een alcoholist, dan denken we aan iemand die volledig in de ban is van alcohol. Die niet meer zonder kan en verder nog nauwelijks functioneert in het dagelijks leven. Alcoholisme kent echter vele gezichten. Er zijn ook mensen die nog goed weten te functioneren op het werk en hun relaties nog stabiel weten te houden, ondanks een sluimerend geheim van alcoholgebruik.
Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat een drankverslaving veel meer betekent dan enkel een diep verlangen naar alcohol. In dit artikel gaan we hier verder op in.
Onderliggende problematiek
Waarom is iemand überhaupt verslaafd geraakt aan alcohol? Meestal is dit per toeval ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens een moment waarop je meer kracht of zelfvertrouwen nodig. Of toen je op zoek ging naar verdoving tijdens een moeilijke of verdrietige situatie. Het effect van alcohol voelde toen zo prettig, dat je het steeds vaker nodig had in soortgelijke situaties. Uiteindelijk kan men niet meer zonder en hebben ze het gevoel telkens alcohol nodig te hebben om nog te kunnen functioneren. Of om de dag door te komen.
Dat is het gevaar van alcohol. De neveneffecten kunnen gewoon erg prettig worden gevonden. Als je daar gevoelig voor bent, kan dit ertoe leiden dat je telkens weer op zoek gaat naar dat gevoel om met bepaalde gevoelens of situaties om te kunnen gaan.
Het feit dat je alcohol nodig hebt en hier afhankelijk van bent geworden, is dus voornamelijk te wijten aan onderliggende problematiek. Doordat je je zo naar voelde en niet wist hoe je hier op een andere manier mee om kon gaan, ben je alcohol gaan gebruiken. Of omdat je het lastig vond om sociale situaties aan te gaan, ben je alcohol gaan gebruiken. Hierdoor lijkt alcohol onmisbaar te zijn geworden in je leven en ontstaat een verslaving.
Oorzaak aanpakken om verslaving op te lossen
Een verslaving oplossen kan nooit door enkel cold turkey te stoppen met het middelengebruik. Natuurlijk is dit wel de eerste stap, maar het levert niks op als je niks doet met de onderliggende problematiek. Want dan is het risico op terugval gewoon erg groot.
Daarom is het belangrijk dat ook de oorzaak van de verslaving wordt onderzocht. Deze gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid-Afrika richt zich bijvoorbeeld voornamelijk op onderliggende problemen. De verslaving is het gevolg van de problemen. Je kunt nooit de gevolgen bestrijden als je niet bij de kern van het probleem komt. Door te erkennen waardoor de verslaving is ontstaan en jezelf andere technieken te leren om hiermee om te gaan, voorkom je een terugval in de toekomst.
Specialisten zullen samen met jou onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt en op basis daarvan een behandelingstraject samenstellen. Dit vergroot de kans op succesvol afkicken.