De meeste mensen drinken het dagelijks, een lekker bakje koffie bij het ontbijt of gewoon gedurende de dag. Je weet misschien al wel dat deze bruine heerlijkheid de werkende stof cafeïne bevat die ervoor zorgt dat jouw zenuwstelsel gestimuleerd zal worden. Dit heeft vervolgens weer invloed op de dingen die je doet, voelt of denkt. Denk hierbij aan het verhogen van je concentratie en je alertheid. Maar wat doet dit stofje eigenlijk met je sportprestaties? Lees snel verder en ontdek het!
Wat is cafeïne?
Cafeïne is de werkzame stof in koffie, thee maar ook cacaobonen. Het is een zogenoemde alkaloïde die stimulerend werkt voor jouw lichaam en geest. Er zijn enorm veel verschillende soorten koffie die allemaal een andere sterkte hebben. In een kopje espresso zit er bijvoorbeeld 130 mg cafeïne per 100 ml tegenover 70 mg bij de traditionele filterkoffie. Ook kan je ervoor kiezen om Nespresso cups aan te schaffen die verkrijgbaar zijn in verschillende soorten sterktes. Zo is er voor iedereen wel een gewenste sterkte beschikbaar!
Prestatie bevorderend
Zoals hierboven al genoemd is, heeft cafeïne een stimulerende werking voor het centrale zenuwstelsel. Daarnaast heeft het ook een invloed op de stofwisseling in de spieren, ben je waakzamer, versnelt het je reactietijd en wordt je alertheid verhoogd. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat je prestatie tijdens het sporten verbeterd. In welke mate dit echter gebeurt is verschillend per individu en de hoeveelheid cafeïne dat je inneemt.
Vermindering spierpijn
Uit onderzoek blijkt dat cafeïne ook kan zorgen voor minder spierpijn. Wel maakt hier het geslacht van het individu uit. Mannen ervaarden gemiddeld 22% minder spierpijn na cafeïnegebruik in vergelijking met slechts 5% bij vrouwen. Vermoedelijk heeft dit te maken met de hormonale verschillen tussen de geslachten waardoor de cafeïne de pijnperceptie op een andere manier beïnvloedt. Het is in ieder geval in beide gevallen zeker de moeite waard om een extra bak koffie te nemen. Vind je die bittere smaak toch niet heel lekker voor het sporten? Probeer dan een keer de Dolce Gusto cups, Italiaans voor ‘zoete smaak’.
Hetzelfde geldt trouwens voor magnesium en eiwitten. Ook het nemen van een eiwitshake als ontbijt kan ervoor zorgen dat je minder spierpijn krijgt omdat je spieren sneller herstellen.
Bevordering krachtherstel
Naast de vermindering in spierpijn bevordert cafeïne ook het krachtherstel na het sporten. In dit geval waren de waargenomen effecten gelijk voor mannen en vrouwen! Sporters die binnen 2 dagen na het sporten cafeïne innamen, produceerden gemiddeld tussen de 7 en 10% meer kracht in vergelijking met een placebo. De genoemde kracht is hier de maximale kracht die ze een uur na de inname met de bovenbeenspier konden leveren zonder dat deze spier in lengte veranderde. Dit wordt ook wel de maximale isometrisch spiercontractie genoemd. Of deze resultaten ook gelden voor andere spiercontracties is nog onbekend.