Kaneel je houdt ervan of niet! Kaneel wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan diverse gerechten. De meeste mensen weten dat het een specerij is. Maar is kaneel gezond? En welk voordelen heeft het? In dit artikel lees je het allemaal!
Is kaneel gezond?
Ja, kaneel is gezond vanwege de vele antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan het je helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen en heeft ook andere mogelijke gezondheidsvoordelen. Let er wel op dat je niet teveel kaneel eet. Er zit namelijk een stofje in dat coumarine heet en dit kan bij grote hoeveelheden schadelijk voor je zijn.
Wat zijn de voordelen van kaneel?
Kaneel heeft verschillende potentiële positieve effecten. Wij zetten 12 van deze voordelen van kaneel voor je op een rijtje!
1. Kaneel als antioxidant
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar denk hierbij aan het verminderen van ontstekingen. Bovendien hebben ze hebben een beschermend effect op je cellen. Dit kan bijdragen aan de preventie van verschillende ziekten zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker. De antioxidanten in kaneel kunnen je zelfs helpen bij het herstellen beschadigde cellen.
2. Werkt ontstekeningsremmend
Kaneel bevat actieve stofjes die helpen ontstekingen te verminderen. Chronische ontsteking zijn de oorzaak van veel ziekten. Het verminderen van chronische ontstekingen kan het risico op deze ziekten verkleinen. Regelmatig kaneel eten kan dus bijdragen aan het verminderen van de ontstekingsreactie in je lichaam. Dit is ook een van de voordelen van gember.
3. Kan de bloedsuikerspiegel reguleren
Kaneel kan helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Het kan de insulinegevoeligheid verbeteren en daarmee helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Ook kan kaneel ervoor zorgen dat koolhydraten in je spijsverteringskanaal minder snel worden afgebroken. Dit kan ook leiden tot een stabiele bloedsuikerspiegel.
Ook als je geen diabetes 2 hebt, kun je hier je voordeel van doen. Met een stabielere bloedsuikerspiegel heb je namelijk minder last van energiedips!
4. Helpt bij het bestrijden van bacteriën en schimmels.
Kaneelolie heeft antimicrobiële eigenschappen en kan effectief zijn in het bestrijden van bacteriën en schimmels. Dit maakt het een natuurlijk conserveermiddel en kan ook de mondgezondheid bevorderen door de groei van bepaalde bacteriën die slechte adem veroorzaken te remmen.
5. Mogelijke verlaging van je cholesterolgehalte
Sommige studies suggereren dat kaneel kan helpen bij het verlagen van de niveaus van het totale cholesterol, LDL-cholesterol (“slechte” cholesterol) en triglyceriden, terwijl het HDL-cholesterol (“goede” cholesterol) stabiel blijft of zelfs kan verhogen. Dit kan bijdragen aan een betere hartgezondheid en het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
6. Hulp bij afvallen
Kaneel kan helpen bij gewichtsverlies door het metabolisme te stimuleren en de eetlust te verminderen. Bovendien kan de zoete smaak van kaneel helpen om suikerhoudende snacks te vervangen, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname.
7. Ondersteunt je hersenen
Er is enig bewijs dat kaneel neuroprotectieve effecten kan hebben. Componenten in kaneel zouden de hersenfunctie kunnen verbeteren en zouden zelfs het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson kunnen verminderen. Dit komt omdat kaneel bepaalde eiwitten kan remmen die geassocieerd worden met deze ziekten en kan helpen bij het beschermen van neuronen.
8. Als prebiotica voor je darmen
Kaneel kan de groei van bepaalde gunstige bacteriën in de darm bevorderen en daarmee de darmgezondheid ondersteunen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering, een sterk immuunsysteem en kan zelfs invloed hebben op de stemming en het algemeen welzijn.
9. Geeft verlichting bij menstruatiepijn
Sommige vrouwen ervaren verlichting van menstruatiepijn bij het gebruik van kaneel. Het kruid kan helpen bij het verminderen van de ernst van de pijn, mogelijk door zijn ontstekingsremmende werking. Het kan ook helpen bij het reguleren van menstruatiecycli. Gebruik eens wat vaker kaneel voor en tijdens je menstruatie en onderzoek of het voor jou inderdaad je pijnklachten vermindert.
10. Goed voor de huid
Vaak wordt gezegd: schoonheid komt van binnenuit! Dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan kaneel ook voordelen bieden voor je huid. Het kan worden gebruikt in de behandeling van acne en kan helpen bij het verbeteren van de teint en het verminderen van huidirritaties.
11. Ademverfrisser
Last van een slechte adem? Kaneel heeft een natuurlijke zoete en kruidige geur die effectief is in het neutraliseren van slechte adem. Het kauwen op kaneelstokjes of het gebruik van kaneelolie als mondspoeling kan helpen de mond te verfrissen en de groei van bacteriën die slechte adem veroorzaken te verminderen.
12. Bevordert je bloedcirculatie
Kaneel kan de bloedsomloop stimuleren door zijn bloedverdunnende eigenschappen. Een betere bloedcirculatie kan bijdragen aan een sneller herstel van spieren en andere weefsels en kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, vooral in koude omstandigheden.
Welke soorten kaneel zijn er?
Misschien denk je dat alle kaneel hetzelfde is. Maar niks is minder waar, er zijn namelijk verschillende soorten kaneel! Twee soorten zijn het populairst in verkrijgbaarheid en gebruik:
1. Ceylon kaneel (Cinnamomum verum): Ook bekend als “echte” kaneel. Deze variant komt uit Sri Lanka, wat vroeger ook Ceylon genoemd werd (vandaar de naam). Ceylon kaneel is milder van smaak en heeft een fijnere structuur in vergelijking met de andere soorten. De Ceylon variant wordt beschouwd als van hogere kwaliteit en heeft een lager gehalte aan coumarine, een stof die in grote hoeveelheden potentieel schadelijk kan zijn voor de lever.
2. Cassia kaneel (Cinnamomum cassia of Cinnamomum aromaticum): Cassia kaneel is de tweede meest gangbare kaneel soort. Deze soort komt voornamelijk uit China en is de meest gangbare die in supermarkten wordt verkocht. De Cassia variant is sterker en scherper van smaak en bevat meer coumarine dan Ceylon kaneel. Vanwege de lagere prijs en het grotere aanbod is cassia kaneel het soort die het vaakst gebruikt wordt.
Naast deze twee meest bekende en gebruikte soorten kaneel heb je ook nog twee andere soorten. Deze zul je minder vaak in Nederlandse supermarkten of gerechten tegenkomen en worden vaak vooral lokaal gebruikt.
3. Saigon-kaneel (Cinnamomum loureiroi): Deze variant, ook bekend als Vietnamese kaneel, is vergelijkbaar met cassia-kaneel maar heeft een zoetere smaak en is meestal duurder.
4. Korintje-kaneel (Cinnamomum burmannii): Afkomstig uit Indonesië, staat deze variant bekend om zijn zoete, milde smaak.
Waar is kaneel goed voor?
Kaneel remt ontstekingen, verlaagt en stabiliseert de bloedsuikerspiegel, bevordert de spijsvertering, verlaagt de bloeddruk en verbetert de cognitieve functie en de weerstand. Bovendien wordt kaneel soms ook geassocieerd met het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Kaneel is dus goed voor verschillende doeleinden! Maar gebruik kaneel slechts met mate in je voeding, teveel is nooit goed.
Wat zijn de voedingswaarde van kaneel?
Een theelepel kaneel bevat ongeveer 6 calorieën, 1,4 gram koolhydraten en kleine hoeveelheden vezels, calcium, ijzer en vitamine K. Kaneel bevat ook sporen van andere vitaminen en mineralen.
Welke vitamine en mineralen zitten er in kaneel?
Kaneel bevat kleine hoeveelheden calcium, ijzer en vitamine K, evenals sporen van andere vitaminen en mineralen. Echter, waarschijnlijk eet je steeds maar een heel klein beetje kaneel. De vitamine en mineralen die daardoor binnenkrijgt zijn dan verwaarloosbaar en dienen zeker aangevuld te worden door de rest van je voeding. Toch heeft kaneel wel veel geneeskrachtige eigenschappen die je lichaam kunnen ondersteunen.
Helpt kaneel bij afvallen?
Ja, er is enig bewijs dat kaneel helpt bij afvallen. Dit komt onder andere door de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Dit kan je helpen om je eetlust te verminderen en ook de opslag van vet tegen te gaan.
Echter, kaneel is helaas geen wondermiddel. Je kunt niet afvallen door alleen kaneel te eten. Je moet hiernaast ook op de rest van je voeding letten en voldoende sporten.
Wat is coumarine en waarom is dit schadelijk?
Dat kaneel gezond is en welke voordelen het heeft, hebben we inmiddels gelezen. Maar er is zit ook coumarine in en een teveel van dit stofje kan een schadelijk effect op je gezondheid hebben. In grote hoeveelheden kan coumarine levertoxiciteit veroorzaken, wat leidt tot leverbeschadiging bij sommige mensen. Bovendien is het bij dieren in hoge doses aangetoond dat het kankerverwekkend is, hoewel dit effect bij mensen minder duidelijk is.
Dit geldt dan met name voor cassia kaneel, want hierin is de hoeveelheid coumarine aanzienlijk hoger dan bij Ceylon. Als je veel kaneel eet, dan kun je dus beter voor Veylon kaneel kiezen. Echter als je normale hoeveelheden eet en je hebt geen verhoogde risico’s, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Veelgestelde vragen
Is kaneel gezonder dan suiker?
Ja, kaneel is gezonder dan suiker. Dit komt omdat kaneel wel smaak toevoegt aan het gerecht maar geen negatieve effecten heeft. Kaneel kan je helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren, terwijl suiker juist kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Echter, hoewel kaneel gunstiger kan zijn dan suiker, dien je het nog steeds met mate te consumeren.
Hoeveel kaneel per dag?
Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 1-6 gram kaneel per dag te eten. Dit komt overeen met een halve tot 2 theelepels per dag. Dit is een gemiddelde, het is namelijk afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd, gezondheid en eventuele ziektes. Teveel kaneel eten kan schadelijk zijn door de coumarine die erin zit.
Wat doet kaneel met je bloeddruk?
Kaneel kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Met name als je last hebt van een hoge bloeddruk zijn er onderzoeken gedaan die aantonen dan kaneel kan helpen bij het verlagen van de te hoge bloeddruk. Kaneel bevat namelijk stofjes die je bloedvaten kunnen verwijden en de bloedcirculatie kunnen verbeteren. Dit samen kan leiden tot een verlaging van je bloeddruk.
Echter, dit is niet bij iedereen zo. Bovendien kan een te hoge bloeddruk risico’s met zich meebrengen. Het is dus belangrijk om hier altijd mee naar je huisarts te gaan en niet zelf te experimenteren.