Welkom bij onze nieuwste padel blog! Ben je helemaal gek van padellen en wil je de padel spelregels volledig onder de knie krijgen? Zoek niet verder. In dit artikel duiken we dieper in de belangrijkste padellen regels en geven we je de basis uitleg van het spel. Na het lezen van dit artikel ken jij alle padellen spelregels, zodat je voorbereid de baan op kan stappen.
Het padel speelveld
Voordat we de padellen regels induiken, is het handig om eerst meer te weten over de padelbaan. Een padelbaan is een kunstgras veld van 20 x 10 meter, omringd door wanden. Aan de achterkant en een deel van de zijkant hebben we glazen muren en voor de rest zijn het aan de zijkanten metalen hekken. In het midden van de baan hangt er een net, vergelijkbaar met een tennisnet.
De lijnen op een padelbaan zijn een belangrijk onderdeel van de padellen regels. Deze lijnen verdelen het veld in verschillende secties, waaronder de servicelijnen. De servicelijnen markeren de zone waaruit de serve moet worden gespeeld.
Basis padel regels
Allereerst een aantal basis padel regels die handig zijn om te weten als je nog nooit padel gespeeld hebt:
- Padel speel je altijd met z’n vieren: twee tegen twee.
- Bij padel gebruik je de glazen wanden aan de zijkant en het hekwerk aan de achterkant.
- Je begint met serveren: dit is een aparte manier van opslaan om te starten met het spel.
Ondanks dat je dus eigenlijk padel altijd als dubbelspel speelt, wordt het de laatste tijd het enkelspel ook populairder. Lees hier alles over het spelen van padel 1 tegen 1. En mocht er eens een keertje iemand op het laatste moment afzeggen, dan kun je altijd nog padel met 3 personenen spelen.
De spelregels padel bij het serveren
Om te bepalen wie de wedstrijd mag beginnen met serveren wordt er vaak een Spaanse toss gespeeld. Hierbij mag iedereen 1 keer een makkelijke bal naar de tegenstander slaan totdat iedereen de bal één keer heeft geraakt. Vervolgens wordt een rally gespeeld en wie deze rally wint mag beginnen serveren.
Elk punt begint met een service, onderhands geslagen en onder navelhoogte. De speler die serveert begint vanaf rechts en heeft twee kansen, net als bij tennis.
De speler die serveert moet de bal eerst achter de servicelijn laten stuiteren om de bal vervolgens de bal op te slaan. Deze bal moet dan diagonaal in het andere servicevak gespeeld worden. De ontvanger mag de bal pas terugslaan als hij 1 keer heeft gestuiterd.
Maar de spelregels van padel zijn nog iets ingewikkelder. Als je serveert en de bal het net raakt maar nog steeds in het juiste vak belandt, heb je een ‘let‘ en krijg je een nieuwe servicekans. De service is namelijk fout als de bal na de stuit in het servicevak het hekwerk raakt. Als de bal na de stuit de glazen wand raakt is de bal wel goed.
Na een oneven aantal games wisselen teams van kant.
De puntentelling bij padel
De puntentelling is een belangrijk onderdeel van de spelregels padel, op die manier weet je namelijk wie gewonnen heeft!
De puntentelling voor het winnen van een padel wedstrijd zijn lekker makkelijk namelijk: game, set en dan winst! Bij een potje padel gebruikt vaak de tennis-puntentelling: 15, 30, 40 en dan game. Bij een gelijke stand van 40-40 (deuce) moet een team dan twee opeenvolgende punten op rij winnen om de game te winnen.
De meeste padelwedstrijden volgen de regel dat als je twee sets hebt gewonnen je ook de wedstrijd hebt gewonnen. Je wint een set als je 6 games wint met 2 games verschil.
Zit je nou in een super spannend potje en wordt het 6-6 in games? Dan wordt er een tiebreak gespeeld. Een tiebreak is een game tot zeven gewonnen punten met weer twee punten verschil.
Ook wordt er bij padel vaak een golden point gespeeld. Dit betekent gewoon wie het eerste een punt maakt bij deuce de game ook wint. Het is belangrijk voor je wedstrijd te bepalen welke padellen regels je wilt volgen.
Hebben beide partijen één set gewonnen? Dan moet er een derde set gespeeld worden. Je kunt dan kiezen om een hele derde set te spelen of een zogenaamde supertiebreak of wedstrijdtiebreak. Deze supertiebreak werkt hetzelfde als een gewone tiebreak maar dan tot door tot 10 punten.
Padel spelregels tijdens een padel rally
Tijdens de rally’s mag de bal 1 keer op de grond stuiteren. Maar wat niet bij de return van een service mag, mag wel in een rally namelijk volleren! Elke bal die je slaat in een rally moet eerst de grond raken voordat hij een van de wanden raakt. Als de bal dus direct op de wand wordt geslagen zonder eerst te stuiteren, is dat een fout.
Deze wanden kun je echter ook in je voordeel gebruiken door de bal direct via een van de glazen zijwanden aan je eigen kant terug te slaan. Dit lijkt weer een beetje op squash door bijvoorbeeld een ‘boast’ te spelen. Hierbij kun je dus de bal via de zijwanden terugspelen naar de overkant van het net. Dit is een goede slag om je tegenstanders te verassen! Alleen als je een bal via het hekwerk aan jou kant terugslaat is het wel fout en dus een punt voor de tegenstander.
En dan het extra element van padel, namelijk dat de bal uit de kooi wordt geslagen. Als dit gebeurt heb je niet meteen het punt verloren. De padellen spelregels staan namelijk toe dat je de baan uitrent en de bal terug de kooi inslaat voordat de bal stuitert. Dit levert hele vette en snelle rally’s op en is zeker eens het kijken waard op YouTube.
Maar omdat spelletje zo snel gaat kan je niet altijd even goed zien wat er gebeurt, uit of niet uit? Als dit voorkomt speel je een let, en serveer je opnieuw. Als een bal tijdens het spel een speler raakt voordat hij buiten het veld gaat of twee keer stuitert, wordt het punt toegekend aan het andere team.
Competitie en toernooiregels
De spelregels padel bij een competitie of toernooi zijn meestal niet heel anders dan in oefenwijdestrijden.
Bij toernooien speel je meestal best-of-three sets. Bij een 1-1 setstand is er een beslissende derde set. Tijdens officiële wedstrijden kan een team één time-out per set aanvragen. En goed nieuws voor de coaches onder ons: coaching is toegestaan, maar binnen bepaalde grenzen. Houd het sportief!
Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van de padel spelregels! Het enige wat nog rest, is je racket te grijpen en het veld op te gaan. Veel padelplezier! 🎾🎉
Ben jij nieuw met padel? Lees dan hier meer over: