Je hoort het vast wel eens van andere ondernemers, het registreren van de gereden kilometers. De een doet dit digitaal, de ander doet het nog ouderwets via een speciaal boekje. Logisch dat je denkt: waarom moet je nou bijhouden hoeveel kilometer je rijdt en waar je allemaal heen gaat? Het bijhouden van deze kilometers is erg nuttig en heeft meerdere voordelen. Wat je allemaal moet bijhouden en hoeveel bijtelling je krijgt, dat vertellen we je in dit blog.
Waarom het registreren van kilometers belangrijk is
Misschien maak je met je zakelijke auto wel privékilometers of gebruik je jouw privéauto juist voor zakelijke ritten. In beide gevallen is het belangrijk om hier een registratie van bij te houden. Je kilometerregistratie vormt namelijk een belangrijke bewijslast naar de Belastingdienst toe en maakt dus onderdeel uit van de administratie van je bedrijf. Daarnaast is het ook fijn, wanneer je meerdere auto’s hebt binnen je onderneming, om te weten waar deze allemaal zijn geweest en hoeveel kilometer hier in totaal mee is gereden. Via een kilometerregistratiesysteem kan je deze gegevens gemakkelijk op een overzichtelijke manier inzien. Daarnaast kan je alle voertuigen ook nog eens 24/7 volgen!
Wat moet je allemaal noteren?
Wanneer je de kilometers gaat bijhouden van jouw voertuig(en) dan is het belangrijk om diverse gegevens niet te vergeten. Zo zijn de details van de auto erg belangrijk. Denk hierbij aan het merk auto, het type en het kenteken van de auto. Ook de periode waarin de auto gebruikt is en de ritgegevens hiervan zijn belangrijk om te noteren. Daarnaast moet je per rit de datum, het begin- en eindstand van de kilometerteller, het vertrek- en aankomstadres en de route die je hebt gereden noteren. Vergeet niet om te noteren of je deze rit zakelijk of privé hebt gereden. Als je registratie niet voldoet aan de eisen dan moet je de bijtelling van het privégebruik van je auto, verrekenen met de autokosten van je onderneming.
Handmatig of digitaal
Wanneer je een registratie gaat bijhouden van de gereden kilometers van jouw voertuig(en) dan heb je de keuze om deze registratie zelf te doen en met de hand bij de te houden in een schrift of een speciaal registratieboekje, of je kan kiezen voor een automatische registratie. De handmatige optie kost je meer tijd en vraagt discipline omdat je elke rit moet registreren en dit niet kan vergeten. Wanneer je kiest voor een automatische rittenregistratie dan worden alle gereden ritten en kilometers automatisch bijgehouden. Door een kastje dat in je auto wordt geplaatst worden deze ritten geregistreerd. Via je een eigen account kan je deze gegevens inzien en bijhouden.
Bijtelling betalen
Als je een auto van de zaak rijdt en minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan betaal je geen bijtelling. Dit moet je wel kunnen aantonen. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan betaal je wel bijtelling. Dit zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de zaak. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Hoe ga jij jouw registratie bijhouden?