Zeker sinds er het conflict tussen Rusland en Oekraïne speelt, is de focus op de legers weer flink gegroeid. De grootste landen hebben van ook de sterkste legers. Maar wat zijn de sterkste legers ter wereld? En hoe wordt dit bepaald? In dit artikel geven we je een Top 10 sterkste legers en uitleg per land.
Highlights
- Op plek 1 sterkste legers ter wereld staat de Verenigde staat, dit is al jaren ongewijzigd.
- Rusland staat op plek 2, gevolgd voor China op plek 3 en dit is ook meteen het grootste leger.
- De lijst wordt samengesteld door de Global Firepower Index, waarin de legers van 145 landen geanalyseerd worden en er een totaalscore opgesteld wordt.
Meer weten? En benieuwd waar op deze lijst Nederland staat? Lees dan snel verder!
Hoe bepaalt welk land het sterkste leger heeft
Natuurlijk hebben wij niet zelf bedacht welke landen de sterkste legers ter wereld hebben. We hebben hiervoor de Global Firepower Index (GFP) gebruikt. Deze index wordt jaarlijks gepubliceerd en is een classificatiesysteem dat militaire macht vergelijkt tussen verschillende landen. Het is ontwikkeld om een beeld te geven van de relatie tussen het militaire vermogen van een land en zijn geografische en economische omstandigheden.
De GFP maakt gebruik van meer dan 50 verschillende factoren om de militaire macht van een land te beoordelen, waaronder het aantal militairen, de beschikbaarheid van wapens en uitrusting, defensiebudgetten, training en ervaring van militairen, logistiek, geografie en technologie. Deze factoren worden gecombineerd in een formule die een “Power Index” oplevert voor elk land.
Het GFP houdt rekening met zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de militaire middelen van een land. Het gaat dus niet alleen om de aantallen maar ook hoe goed bijvoorbeeld de militairen getraind zijn en de kwaliteit van de wapens. De GFP probeert dit zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen en wordt daardoor ook gebruikt door o.a. militaire analisten, overheden en bedrijven.
Echter, GFP slechts één maatstaf is van militaire macht. Andere factoren zoals strategie, doctrine, leiderschap en moreel van troepen spelen ook een rol. Ook dat zien we terug in het huidige conflict tussen Rusland en de Oekraïne.
LEER MEER OVER LEGER & DEFENSIE
De Top 10 sterkste legers ter wereld
Onderstaand vind je de Top 10 van sterkste legers ter wereld. We beginnen bij nummer 10. Benieuwd wie het sterkste leger heeft? Scroll dan meteen door naar onderen!
#10 Italië
Het Italiaanse leger bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de landmacht, luchtmacht, marine en carabinieri. Het is opgericht in 1861 en heeft in diverse conflicten deelgenomen, zoals de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Afghanistan.
Op dit moment heeft het Italiaanse leger ongeveer 180.000 actieve militairen en is het betrokken bij internationale vredesmissies in Kosovo, Libanon en Irak. Het is een NAVO-lid en werkt samen met andere lidstaten aan het versterken van de veiligheid en stabiliteit in de regio.
Het Italiaanse leger heeft geavanceerde technologie en wapensystemen, waaronder gevechtsvliegtuigen, helikopters, tanks en marineschepen. Italië heeft ook een belangrijke rol in de productie van militaire uitrusting en werkt samen met andere Europese landen om de Europese defensie-industrie te versterken.
Een uitdaging voor het Italiaanse leger is de financiële situatie van het land. De economische crisis heeft geleid tot een afname van de militaire uitgaven, waardoor er verouderde uitrusting en een tekort aan middelen is ontstaan.
Kortom, het Italiaanse leger is betrokken bij internationale conflicten en vredesmissies, werkt samen met andere NAVO-lidstaten en heeft geavanceerde technologie en wapensystemen. De financiële situatie van het land is echter een uitdaging voor het leger.
#9 Frankrijk
Het Franse leger bestaat ook uit verschillende takken: de landmacht, luchtmacht, marine, nationale garde en speciale troepen. Het leger heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde en krachtige legers ter wereld. Toch staat dit land slechts op de negende plek van sterkste legers ter wereld.
Op dit moment telt het Franse leger ongeveer 200.000 actieve militairen en speelt het een belangrijke rol bij militaire operaties over de hele wereld. Zo heeft het deelgenomen aan diverse internationale conflicten en operaties, zoals de recente operaties in Mali, de strijd tegen ISIS in Syrië en Irak en de vredesoperaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Het Franse leger heeft een eigen nucleair afschrikkingsbeleid, genaamd “Force de Frappe”. Dit beleid omvat zowel land- als luchtgebaseerde systemen en moet dienen als afschrikking tegen potentiële aanvallers.
Frankrijk staat bekend om zijn geavanceerde technologie en wapensystemen, zoals gevechtsvliegtuigen, tanks en onderzeeërs. Het land heeft ook de grootste militaire defensie-industrie in Europa en kan daardoor zelf zijn militaire uitrusting produceren. Dit is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van landen die dit niet kunnen.
Tenslotte is Frankrijk een belangrijke militaire partner van de Verenigde Staten en werken de twee landen regelmatig samen in militaire operaties en oefeningen.
Kortom, het Franse leger is een van de meest geavanceerde en krachtige legers ter wereld en heeft een eigen nucleair afschrikkingsbeleid. Het speelt een belangrijke rol in internationale conflicten en heeft geavanceerde technologie en wapensystemen.
#8 Japan
Het Japanse leger staat bekend als de Japanse Zelfverdedigingskrachten en is opgebouwd uit de Japanse grond-, lucht- en zeestrijdkrachten. Het leger werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de veiligheid van Japan en zijn burgers te waarborgen.
Toen Japan na de oorlog verslagen werd, dwongen de Verenigde Staten het land om af te zien van de traditionele militaire macht. In plaats daarvan werd het Japanse leger in 1954 opgericht als een zelfverdedigingsmacht die alleen ingezet zou worden bij bedreiging van de veiligheid van Japan.
Het Japanse leger heeft momenteel ongeveer 250.000 actieve militairen en is uitgerust met moderne technologie en wapens. Het leger heeft ook deelgenomen aan verschillende internationale vredesmissies, waarbij Japanse militairen humanitaire hulp hebben geboden en toezicht hebben gehouden op verkiezingen.
Een belangrijk aspect van het Japanse leger is de nauwe samenwerking met de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hebben enkele basissen in Japan en de twee landen voeren regelmatig gezamenlijke militaire oefeningen uit.
Er is echter ook kritiek op de huidige status van het Japanse leger vanwege de beperkingen die zijn vastgelegd in de Japanse grondwet. Sommigen in Japan pleiten voor herziening van de grondwet om het leger meer macht en invloed te geven.
Kortom, het Japanse leger is een moderne en goed uitgeruste zelfverdedigingsmacht die is opgericht om de veiligheid van Japan en zijn burgers te waarborgen. Het leger werkt nauw samen met de Verenigde Staten en heeft deelgenomen aan internationale vredesmissies. De beperkingen in de Japanse grondwet zijn echter een punt van kritiek en sommigen pleiten voor herziening van de grondwet om het leger meer macht en invloed te geven.
LEER MEER OVER LEGER & DEFENSIE
#7 Pakistan
Pakistan is als land misschien minder welvarend, maar heeft wel een van de grotere legers met ongeveer 650.000 actieve militairen. Het leger bestaat uit verschillende takken, zoals de landmacht, luchtmacht en marine.
De belangrijkste taak van het Pakistaanse leger is het beschermen van het land tegen zowel interne als externe bedreigingen. Dit omvat onder meer de bestrijding van terrorisme en het handhaven van de veiligheid aan de grenzen. De regio Kasjmir, waar Pakistan en India beiden aanspraak op maken, is al jarenlang een bron van conflict tussen de twee landen en heeft geleid tot meerdere gewapende conflicten.
Het Pakistaanse leger heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding van zijn militaire capaciteit. Het land heeft gevechtsvliegtuigen, tanks en raketten ontwikkeld en zich gericht op de ontwikkeling van nucleaire wapens. Ook heeft Pakistan geïnvesteerd in de maritieme capaciteit en recentelijk nieuwe onderzeeërs en andere marineschepen verworven.
Het Pakistaanse leger heeft ook deelgenomen aan internationale vredesmissies in samenwerking met de Verenigde Naties. Het leger heeft bijgedragen aan missies in verschillende delen van de wereld, waaronder Soedan, Liberia en Congo.
Er is echter ook kritiek op het Pakistaanse leger, met name op het gebied van mensenrechten. Het leger heeft een geschiedenis van militaire coups en politieke inmenging in het land. Er zijn meldingen van mensenrechtenschendingen, buitengerechtelijke executies en martelingen.
Samenvattend is het Pakistaanse leger een belangrijke speler in Zuid-Azië met een cruciale rol bij het handhaven van de veiligheid en stabiliteit in de regio. Het leger heeft een sterke focus op modernisering en ontwikkeling van technologische capaciteiten, hoewel er ook kritiek is op de mensenrechtensituatie en politieke inmenging van het leger.
#6 Zuid-Korea
Zuid-Korea heeft een van de grootste legers ter wereld en is uitgerust met geavanceerde technologieën, waaronder gevechtsvliegtuigen en raketten. Het leger van Zuid-Korea is ook goed getraind in het uitvoeren van cyberoorlogsvoering.
Het Zuid-Koreaanse leger is de militaire organisatie van Zuid-Korea. Het bestaat uit ongeveer 610.000 actieve militairen, waarmee het een van de grootste legers wereldwijd is. Het leger is onderverdeeld in verschillende takken, waaronder de landmacht, luchtmacht en marine. Zuid-Korea heeft de zesde grootste luchtmacht ter wereld.
Het belangrijkste doel van het Zuid-Koreaanse leger is het beschermen van het land tegen dreiging van het buurland Noord-Korea. Er is nog steeds een zwaarbewaakte grens tussen de twee landen en ze zijn technisch gezien nog steeds in oorlog. Het Zuid-Koreaanse leger heeft daarom een sterke focus op het versterken van de verdediging tegen Noord-Korea en heeft zich sterk ontwikkeld op het gebied van militaire technologie.
Zuid-Korea heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de modernisering van het leger, met name op het gebied van high-tech wapensystemen. Zo heeft het land eigen gevechtsvliegtuigen, onderzeeërs en raketsystemen ontwikkeld en heeft het ook een sterke focus op de ontwikkeling van cyberdefensie. Het militair budget van Zuid-Korea bedraagt momenteel zo’n $45 miljard per jaar.
Het Zuid-Koreaanse leger heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld bij internationale vredesmissies. Het land heeft troepen geleverd voor missies in onder andere Irak en Afghanistan en heeft bijgedragen aan humanitaire hulpoperaties over de hele wereld.
Het Zuid-Koreaanse leger heeft een reputatie van sterke discipline en professionele militairen. Alle mannelijke burgers tussen de 18 en 28 jaar oud zijn verplicht om ongeveer 20 maanden militaire dienst te vervullen, wat heeft bijgedragen aan een hoog niveau van militaire training en een sterke nationale defensiecultuur.
Al met al is het Zuid-Koreaanse leger een cruciale speler bij het handhaven van de veiligheid en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de regio. Het is een belangrijke militaire macht in Azië en daarbuiten vanwege zijn sterke focus op technologische ontwikkeling en professionele militairen.
#5 Verenigd Koninkrijk
Met het Verenigd Koninkrijk komen nu in de bovenste helft van de Top 10 sterkste legers ter wereld. Het Verenigd Koninkrijk heeft een krachtige marine en luchtmacht en is ook bekend om zijn speciale eenheden. Het leger van het Verenigd Koninkrijk is ook goed getraind in het uitvoeren van militaire operaties in het buitenland.
Het leger van het Verenigd Koninkrijk is een van de oudste en meest ervaren ter wereld. De grootte van het leger is echter klein te noemen met ongeveer 80.000 actieve militairen en 30.000 reservisten. Deze zijn ook nog eens verdeeld over verschillende takken van het leger, zoals de landmacht, luchtmacht en marine.
Het Britse leger heeft een rijke geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld bij vele militaire operaties en conflicten, waaronder de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Falklandoorlog. Momenteel is het leger actief betrokken bij verschillende vredesmissies, zoals in Afghanistan en Irak.
De afgelopen jaren heeft het Verenigd Koninkrijk fors geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Zo heeft het land nieuwe vliegtuigen, schepen en tanks aangeschaft en wordt er ook ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals drones en cyberwapens.
Het defensiebudget van het Verenigd Koninkrijk bedraagt ongeveer £42 miljard per jaar. Het land heeft daarnaast een sterke militaire samenwerking met andere NAVO-landen en speelt een belangrijke rol als een van de grootste militaire machten in Europa.
Naast militaire taken is het Britse leger ook actief betrokken bij humanitaire hulpoperaties en rampenbestrijding. Het leger staat bekend om zijn goed getrainde en professionele militairen en heeft een reputatie opgebouwd als een snelle en effectieve reactie op crises en bij het bieden van noodhulp.
Al met al is het Verenigd Koninkrijk leger een belangrijke speler op het wereldtoneel en speelt het een cruciale rol bij het handhaven van veiligheid en stabiliteit in Europa en daarbuiten.
#4 India
India heeft een groot aantal actieve militairen en beschikt over geavanceerde technologieën, waaronder raketten en gevechtsvliegtuigen. Het Indiase leger is ook goed getraind in bergoorlogsvoering.
Het Indiase leger is één van de grootste legers ter wereld met meer dan 1,4 miljoen actieve militairen en ruim 1,1 miljoen reservisten. Daarnaast is het ook nog eens geavanceerd. Het leger bestaat uit drie takken: de landmacht, luchtmacht en marine.
India heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de modernisering van het leger en heeft daarbij voornamelijk ingezet op de ontwikkeling van eigen technologieën en systemen. Zo heeft India een breed scala aan geavanceerde wapensystemen ontwikkeld, zoals gevechtsvliegtuigen, tanks, onderzeeërs en raketten.
Het Indiase leger heeft in het verleden deelgenomen aan verschillende militaire conflicten, waaronder oorlogen met Pakistan en China. Daarnaast is het leger ook actief betrokken bij vredesmissies onder de vlag van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties.
Het defensiebudget van India bedraagt zo’n $71 miljard per jaar en het land beschikt over een grote binnenlandse wapenindustrie. India legt de nadruk op het ontwikkelen van eigen technologieën en systemen om zo onafhankelijk te zijn op militair gebied.
Het Indiase leger speelt niet alleen een belangrijke rol bij het handhaven van veiligheid en vrede, maar ook bij de economische ontwikkeling van het land. Daarnaast is het leger betrokken bij rampenbestrijding en humanitaire hulpoperaties. Het leger kampt echter ook met problemen, zoals corruptie en interne verdeeldheid.
Al met al heeft het Indiase leger een groeiende militaire macht en invloed en is het van strategisch belang in Zuid-Azië. Het land heeft dan ook een belangrijke rol te spelen bij het handhaven van stabiliteit en vrede in de regio.
#3 China
China heeft de grootste militaire macht ter wereld en investeert voortdurend in nieuwe technologieën, waaronder hypersonische wapens en onbemande systemen. Het leger van China is ook uitgebreid getraind in cyberoorlogsvoering.
Het Volksbevrijdingsleger (VPL) is het leger van China en is het grootste leger ter wereld met meer dan 2,1 miljoen actieve militairen en een groot aantal reservisten. Het leger bestaat uit verschillende takken, waaronder de landmacht, luchtmacht, marine en raketstrijdkrachten.
China heeft de afgelopen decennia aanzienlijke inspanningen geleverd om zijn militaire capaciteit te moderniseren en heeft daarbij flink geïnvesteerd in geavanceerde wapensystemen, zoals gevechtsvliegtuigen, raketten, schepen en onderzeeërs. Het land heeft ook de ontwikkeling van cyber- en ruimtewapens versneld en heeft recentelijk met succes getest met hypersonische raketten.
Het Chinese leger heeft in het verleden deelgenomen aan verschillende militaire conflicten, waaronder de Koreaanse Oorlog en de grensoorlog met India. Daarnaast is het leger actief betrokken bij vredeshandhavingsmissies onder de auspiciën van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties.
Het defensiebudget van China is met de militaire uitgaven van $209 miljard per jaar een van de hoogste ter wereld. Het land heeft daarnaast een omvangrijke binnenlandse wapenindustrie en heeft de afgelopen jaren steeds meer nadruk gelegd op het ontwikkelen van inheemse technologieën en systemen.
Het Chinese leger speelt een belangrijke rol bij de economische ontwikkeling van het land en is ook betrokken bij rampenbestrijding en humanitaire hulpoperaties. Het leger is echter ook bekritiseerd vanwege de mensenrechtenschendingen, vooral in Tibet en Xinjiang, en vanwege de betrokkenheid bij de geschillen in de Zuid-Chinese Zee.
Al met al is het Chinese leger uitgegroeid tot een belangrijke speler op het wereldtoneel, met een groeiende militaire macht en invloed.
LEER MEER OVER LEGER & DEFENSIE
#2 Rusland
Op de tweede plek van landen met de sterkste legers ter wereld staat Rusland. Het Russische leger is een van de grootste en meest krachtige legers ter wereld. Het leger kent een lange geschiedenis van militaire conflicten en is bekend om zijn uitgebreide arsenaal aan geavanceerde wapensystemen, waaronder gevechtsvliegtuigen, tanks, artillerie, raketten en onderzeeërs.
De Russische strijdkrachten zijn opgedeeld in verschillende takken, waaronder de landmacht, luchtmacht en marine, en heeft ongeveer 1 miljoen actieve militairen en meer dan 2 miljoen reservisten, wat het tot een van de grootste legers wereldwijd maakt. Het militair budget van Rusland bedraagt ongeveer $61 miljard per jaar. Door deze combinatie wordt het gezien als een van de machtigste legers ter wereld.
Het Russische leger is betrokken geweest bij verschillende militaire conflicten, waaronder de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, en recentelijk in Syrië en Oekraïne. Het leger heeft ook deelgenomen aan vredeshandhavingsmissies onder auspiciën van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. Het leger staat bekend om zijn discipline, professionaliteit en striktheid in training. Het is ook actief betrokken bij de ontwikkeling van de militaire capaciteiten van andere landen, voornamelijk in de voormalige Sovjet-republieken. Het heeft ook een aantal belangrijke bondgenoten, waaronder China, India en Iran.
Er is echter kritiek op de mensenrechtenpraktijken van Rusland en de bezetting van de Krim in 2014 heeft geleid tot internationale veroordeling.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het sterkste leger ter wereld door hun grootste militaire budget wereldwijd en de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Het Amerikaanse leger is een van de meest invloedrijke militaire machten ter wereld. Het leger bestaat uit meer dan 1,3 miljoen actieve militairen en ongeveer 800.000 reservisten en heeft een jaarlijks militair budget van meer dan 700 miljard dollar. Het is opgedeeld in verschillende takken die elk een specifieke rol hebben, zoals de landmacht, luchtmacht, marine, marine-infanterie en kustwacht.
Het Amerikaanse leger beschikt over geavanceerde wapensystemen, waaronder gevechtsvliegtuigen, helikopters, tanks, artillerie, raketten en drones. Het is ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals hypersonische wapens en autonome systemen. Het heeft een actieve rol gespeeld in verschillende conflicten zoals de Golfoorlog, oorlog in Afghanistan en oorlog in Irak en heeft ook humanitaire operaties uitgevoerd en noodhulp geboden bij natuurrampen.
Het Amerikaanse leger heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten en werkt samen met andere landen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Het staat ook bekend om zijn uitgebreide trainingsprogramma’s en discipline en professionele ethiek.
LEER MEER OVER LEGER & DEFENSIE
Grootste leger ter wereld
Het grootste leger ter wereld in termen van het aantal actieve militairen is het Volksbevrijdingsleger (PLA) van China. Volgens de Global Firepower Index van 2021 heeft het PLA ongeveer 2,19 miljoen actieve militairen, wat meer is dan enig ander land ter wereld. Het PLA is onderverdeeld in verschillende takken, waaronder de landmacht, marine, luchtmacht, rakettenleger, strategische ondersteuningseenheden en de paramilitaire politiemacht. China heeft ook de grootste landmacht ter wereld.
Ook al heet China het grootste leger ter wereld, dit is niet direct een nauwkeurige indicator is van de militaire macht of effectiviteit. Andere factoren zoals technologie, training, uitrusting, budget en strategie spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van de militaire kracht van een land.
Hoe sterk is het Nederlandse leger?
Volgens de Global Firepower Index van 2023 staat Nederland op de 39e plaats van sterkste legers ter wereld. Dit is gebaseerd op een aantal factoren, waaronder het aantal actieve militairen, de beschikbare militaire uitrusting en technologie, het budget voor defensie en andere factoren.
Het Nederlandse leger heeft ongeveer 40.000 actieve militairen en wordt ondersteund door verschillende takken, waaronder de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht. Het leger beschikt over moderne uitrusting en technologie, waaronder gevechtsvliegtuigen, tanks en schepen.
Het Nederlandse leger is voornamelijk gericht op vredesmissies en humanitaire hulpverlening, en heeft deelgenomen aan verschillende missies over de hele wereld, waaronder in Afghanistan, Irak en Mali. Hoewel het Nederlandse leger niet een van de sterkste legers ter wereld is, wordt het wel beschouwd als een professioneel en goed opgeleid leger.
Sterkste leger van Europa
De top 10 sterkste legers binnen Europa, volgens de Global Firepower Index van 2023, zijn als volgt:
- Verenigd Koninkrijk
- Frankrijk
- Italië
- Oekraïne
- Polen
- Spanje
- Duitsland
- Griekenland
- Zweden
- Nederland
Misschien opvallend in dit lijstje is de plek van het Duitse leger. Zij staan “slechts” op de zevende plek van de grootste legers in Europa terwijl hun land wel tot de grootste landen van Europa behoort met de meeste inwoners. In 2021 stonden ze nog op de 4de plek. Echter, met het conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben andere Europese landen hun legers uitgebreid. Bovendien wordt er naast het aantal actieve militairen ook gekeken naar zaken zoals internationale samenwerkingen. Het Duitse leger heeft dus aan sterkte verloren over de afgelopen twee jaar.
LEER MEER OVER LEGER & DEFENSIE
Ook voor het bepalendvan de sterkste NAVO landen kunnen we kijken naar de Global Firepower Index van 2023. De top 5 sterkste NAVO landen op deze lijst zijn:
- Verenigde Staten
- Verenigd Koninkrijk
- Frankrijk
- Italië
- Turkije
Bekijk hier het hele overzicht.