Ben je op zoek naar een zwaard? Dan ontdek je al snel dat je flink wat te kiezen hebt. Om het jezelf wat makkelijker te maken, raden wij je aan eerst te bepalen wat voor een soort zwaard je wilt kopen. Valt jouw keuze op een samurai zwaard? Dan kun je filteren in het aanbod. Toch blijven er ook dan nog behoorlijk wat zwaarden over. Je kunt in dat geval lukraak een keuze maken, maar dit raden wij jou niet aan. Wanneer je dit wel doet, maak je mogelijk de verkeerde keuze. Om dit te voorkomen, hebben wij hier 3 tips op een rijtje gezet die van pas komen bij het uitzoeken van een samurai zwaard.
1. Bepaal waar je het zwaard voor gaat gebruiken
Samurai zwaarden kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Tegenwoordig kopen veel mensen bijvoorbeeld een samurai zwaard om deze tentoon te stellen. Het zwaard wordt dan aan de muur gehangen of op een opvallende plek neergezet. Toch zijn er ook mensen die zo’n zwaard kopen om hem te gebruiken voor hak- en/of snijoefeningen. Behoor jij tot de laatste groep? Dan moet jouw samurai zwaard aan andere eisen voldoen dan wanneer je hem enkel ter decoratie koopt. Besteed daarom extra aandacht aan de zoektocht naar een samurai zwaard als je deze niet enkel en alleen ter decoratie koopt.
2. Zoek uit of het om een echt of een nep zwaard gaat
Als je eenmaal weet waar je een katana voor wilt gebruiken, kun je beginnen aan jouw zoektocht. Uit ervaring weten wij dat het aanbod nog steeds ontzettend groot is. Zoek maar eens op ‘katana kopen’ op het internet. Je krijgt dan binnen de kortste keren een groot aantal resultaten. Je kunt je tot de eerste beste website richten en hier een samurai zwaard kopen. Besef je wel dat de kans dan groot is dat je een neppe katana koopt. Lang niet alle samurai zwaarden zijn namelijk echt.
Voordat je tot aankoop overgaat, raden wij je aan uit te zoeken of het om een echt of nep samurai zwaard gaat. Als je hier geen verstand van hebt, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je betrekkelijk makkelijk achterhalen of het om een echte of neppe katana gaat. Vaak kun je dit afleiden aan het materiaalgebruik. Kijk maar eens naar de menuki, het gedeelte van het handvat waar stof omheen gewikkeld is. Wanneer dit onderdeel van kunststof is, gaat het vaak om een nep samurai zwaard. Bij een echte katana wordt dit gedeelte namelijk gemaakt van roggenhuid. Richt je ook tot het lemmet, het stalen gedeelte van een samurai zwaard. Aan de staalsoort kun je namelijk afleiden of het om een echte of neppe katana gaat.
3. Laat je niet te veel leiden door de prijs
Wil je een echt samurai zwaard kopen? Verwacht dan niet dat je met een paar tientjes wel klaar bent. Nee, want een katana van hoogwaardige kwaliteit kost al snel een paar honderd euro. Toch kan het zijn dat je een goedkoper exemplaar tegenkomt op het internet. In dat geval koop je mogelijk liever de goedkopere variant. Dit kunnen wij ons voorstellen, maar het is vaak niet de beste keuze. De kans is namelijk groot dat er materialen van mindere kwaliteit zijn gebruikt bij de productie van de goedkope katana. Vandaar dat het zwaard voor een lagere prijs aangeboden kan worden. Laat je daarom nooit te veel leiden door de prijs, maar kijk liever naar de kwaliteit van een samurai zwaard.