Al eerder gaven we je in dit blog tips hoe je zelf lekker kunt gaan klussen om bijvoorbeeld zelf een kippenren te maken. Maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen een kippenren nodig hebt… Ben je een beetje handig en wil je je creativiteit eens tot uitdrukking brengen? Dan kan het ontwerpen en maken van een tuinschutting een hartstikke leuke bezigheid zijn. Naast het feit dat je het leuk vind om te doen, bespaar je er ook nog eens een hoop geld mee. Met dit geld kun je je tuin weer opfleuren met nieuwe bloemen, gras of zelfs kunstgras inkopen bij groothandel of welke toevoeging aan de tuin dan ook gewenst is.
Waarom een schutting zelf maken?
Wanneer je naar de winkel gaat of op het internet kijkt, ben je beperkt tot het assortiment aan schuttingen wat aangeboden wordt. Niet iedereen wordt hier even vrolijk van. Is het niet van het design, dan wel van de prijs. Het ontwerpen en maken van je eigen schuttingen levert je niet alleen financieel gezien een voordeel op, het is ook nog eens een hartstikke leuke manier om je creativiteit een de buitenwereld, of beter gezegd de buren, te tonen.
Hoe ga je te werk?
Het makkelijkste is om voor een horizontale schutting te kiezen. Je hoeft dan alleen maar steunbalken in de grond te plaatsen en deze te voorzien van horizontale houtplanken. Houd je van uitdagingen? Dan kun je kiezen voor een verticale schutting, De ervaring leert ons dat deze schuttingen vaak wat lastiger in elkaar te zetten zijn.
Het zetten van een schutting kun je het beste met zijn tweeën doen. Op deze manier kan één iemand de planken vasthouden terwijl de ander het afzaagt of in de grond timmert. Iets wat heel logische klinkt, maar waar veel mensen vergeten aandacht aan te schenken, is de ondergrond: probeer de ondergrond zo vlak en strak mogelijk te maken, alvorens je aan de slag gaat. Gaat het hier mis? Dan heb je een grote kans dat de schutting na een flinke regenval gaat zakken.
Vergeet ook niet om goede sloten te installeren. Let bij aanschaf op of de sloten aan de keurmerken voor veilig wonen voldoen. Je kunt de sloten zelf installeren, maar voor goede inbraakpreventie kan het ook raadzaam zijn om een slotenmaker om advies te vragen. Niemand heeft graag ongenode gasten in zijn achtertuin!
Heb je de schutting geplaatst? Zorg er dan voor dat je de werkplek ook netjes opruimt. Veeg het afval bij elkaar en spuit je terras schoon met een hogedrukreiniger.
Kies voor hout met het FSC-merk
Hoe bewust ben jij bezig met het milieu? De laatste jaren houden wij ons steeds meer bezig met het milieu. Wil je jouw schutting niks te maken heeft met illegale boskappingen in Zuid-Amerika of Azië? Als je antwoord ‘Ja’ is op deze vraag, doe je er verstandig aan alleen hout aan te schaffen met een FSC-keurmerk. Uiteraard hoef je je niet te beperken tot dit keurmerk. Er zijn meerdere keurmerken betreft de inkoop van hout in omloop die eerlijk hout kunnen garanderen.
Ben je van je eigen kunnen niet echt overtuigd? Dan kun je misschien beter een hovenier overwegen. Dan weet je tenminste zeker dat de palen recht in de grond geslagen worden!